Fordítsa meg a készülékét a weboldal használatához.
Macaron – Falatnyi luxus, ami meghódította a világot
Van egy aprócska, mennyei desszert, ami szinte mindig mosolyt csal az arcokra. Pici, színes, tökéletesen kerek, roppanós, mégis krémesen lágy. Egyetlen harapás és hirtelen úgy érzed, Párizsban sétálsz.
Igen, a Macaron – a világ egyik legbájosabb és legikonikusabb édessége.
Tudtad, hogy nem is francia?
A macaron gyökerei egészen Itáliáig nyúlnak vissza. A legenda szerint Caterina de’ Medici – aki 1533-ban ment feleségül II. Henrik francia királyhoz – hozta magával Firenzéből az udvari cukrászait és velük együtt ezt a különleges mandulás süteményt is.
Akkor még egy korong volt, töltelék nélkül… Finom, de semmi extra.
Aztán jött Párizs. És vele a varázslat.
A 20. század elején Pierre Desfontaines, a híres párizsi Ladurée cukrászda örököse álmodta újra a macaront. Két héjat tapasztott össze egy selymes töltelékkel – így született meg a „szendvics macaron”, ahogyan ma ismerjük.
Innen pedig nem volt megállás.
Pierre Hermé, a cukrászművészet zsenije, továbbvitte a hagyományt – és olyan merész ízkombinációkkal állt elő, mint a rózsa–litchi–málna, vagy az olívaolajos vanília. Őt sokan ma is a macaron Picassójaként emlegetik.
Mitől lett ennyire népszerű ez a kis édesség?
– Mert gyönyörű.
– Mert könnyed, elegáns és megismételhetetlen.
– Mert minden falat egy új élmény.
És persze ott van a filmek varázsa is.
A Marie Antoinette (2006) című filmben Sofia Coppola ikonikus jeleneteiben Ladurée-macaronokat szolgálnak fel – és innentől ez az apró édesség végérvényesen összeforrt a stílussal, nőiességgel, párizsi életérzéssel.
Később pedig Blair Waldorf, a Gossip Girl királynője sem tudott ellenállni egy rózsaszín darabnak a reggeli lattéja mellé.
Ma pedig már világszerte ott van minden nívós cukrászdában. És igen – nálunk is.
A március 20-i Macaron Világnap számunkra mindig különleges – idén is nagy izgalommal vártuk. A sok-sok ízletes macaronunk mellett most két exkluzív kreációval is készültünk. Kísérleteztünk, ízeket hangoltunk össze, finomítottunk és végül megalkottuk azt a két süteményt, amely méltó ünnepe ennek az elegáns kis desszertnek – mindkettő a “Párizs” nevet viseli, mert nekünk ez a város a makaron lelke: romantikus, kifinomult, mégis merész.
Tavaszi Párizs
Rózsaszín macaronhéjak között málnás fehércsokoládé-ganache, amit málnavelő tesz üdén gyümölcsössé.
A krémesség és a frissesség találkozása – olyan, mint egy tavaszi séta a kertben.
Finom, nőies, elegáns.
Éjféli Párizs
Két csokoládébarna macaronhéj ölel körbe egy karakteres étcsokoládé-ganache-t, amit fűszeres meggykompót koronáz.
Intenzív, izgalmas és szenvedélyes – mintha egy párizsi jazzbárból lépnél ki az éjszakába.
Egy desszert, amit nem lehet elfelejteni.
Mert a macaron nem csak egy édesség. Mert néha elég egyetlen falat, hogy kiszakadj a hétköznapokból.
Gyere, kóstold meg a Tavaszi és az Éjféli Párizst – csak most, csak nálunk.
Március 23., vasárnapig várunk szeretettel, hogy átadd magad ennek a különleges élménynek!
Egy életérzés. Egy pillanatnyi luxus. Egy kis Párizs – itt nálunk.